sint-petersburg

Anders dan u wellicht denkt, luister ik niet de hele dag naar het nieuws, en bivakkeer ik niet voor mijn beeldscherm. Ik was bezig met een grote klus in mijn garage. En toen mijn vrouw thee had, keek ik even vluchtig naar de wereldgebeurtenissen.

Ergens verdwaald tussen het ‘Pietje-Puk’-nieuws zag ik op Teletekst dat er een aanslag was geweest in St Petersburg. Er was geen apart kader voor gemaakt, zoals onlangs met ‘Londen’. Het was gewoon een dienstmededeling. Dus ik zapte door naar de RTL-app. Waar ik getrakteerd werd op een foto van Alexander Pechtold, hand in hand met zijn nieuwe vriend op het ‘Binnenhof’.

Nou had ik ergens opgevangen dat het niet best ging met het huwelijk van Alexander. Maar ik vind dat zelf niet nieuws-waardig. Dat is zijn privé-leven. Laat hem met rust! Maar Pechtold die ‘uit de kast komt’ is voor net iets teveel Nederlanders ‘schokkend’, en dat een redactie er dan mee aan de haal gaat is nou eenmaal de realiteit voor een commerciële zender. Maar belangrijker dan opnieuw een aanslag in Europa?!?

Terwijl ik de paginagrote ‘kiek’ van Pechtold wegveegde, om op pagina twee, naast het ‘nieuws’ over Badr Hari, dan toch iets te vinden over de aanslag in St Petersburg, zag ik dat het nieuws van de dag daarvoor, over een homo-stel dat was aangevallen met een betonschaar, was blijven hangen. En realiseerde ik mij dat Pechtold met zijn vriend waarschijnlijk eerder een goedkoop gebaar van typisch Nederlandse solidariteit was. Nóg vreemder dat dat het échte nieuws maskeerde. Maar we leven in vreemde tijden.

Hoe vreemd, werd mij duidelijk toen ik op zoek ging naar meer informatie dan wat RTL in de aanbieding had, wat niet veel soeps was. Buitenlandse ‘kwaliteitsmedia’ dan maar? De ‘Washington Post’ meldde het verhaal met een foto van demonstranten in Moskou tegen Poetin. Later, net als die introductie bij RTL, toch herzien, maar ik vond nog een bewaard beeld op ‘Russia Insider’, die het ook een vreemde associatie vonden. En wat te denken van CNN, die meende dat de aanslag een vergelding was voor ’Syrië?

Wat is er in ons gevaren?

Ten tijde van ‘Londen’, waar een criminele drugsgebruiker die ‘geradicaliseerd’ zou zijn, vol gas over de Westminster brug een hele reeks voetgangers schepte, stond ik hier op mijn blog nog op de rem, omdat er nogal wat flauwekul werd verkondigd, en de dader werd geïdentificeerd als iemand die nog achter de tralies zat. En het dus ook niet gedaan bleek te hebben. Maar wat is dit?!?

In Rusland hebben ze al veel langer last van ‘gematigde rellen’ die willekeurige burgers opblazen, al dan niet met inbegrip van zichzelf. En in het licht van het bovenstaande begrijp ik de cynische reacties van ‘Russia-Insider’, waar sommigen in de ‘gerespecteerde Legacy Media’ al met de vinger naar Poetin wijzen, die deze aanslag zelf zou hebben georganiseerd om zijn dalende populariteit wat op te vijzelen. Net als de New York Times scribente die er ook de hand van Poetin in zag.

U zult begrijpen dat ik vrij snel na de thee weer terug was in mijn garage om verder te gaan met mijn klus. Aan het hek nog een goed gesprek met een wat oudere heer die hier in de buurt woont, en een interessant leven heeft geleden. Dat wordt meer en meer mijn houvast in een volkomen bezopen wereld, waarin ‘poep’ nog politiek is.

Reacties

Reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.