Raif Badawi

Video: vrouw van veroordeelde blogger Saoediër Raif Badawi houdt emotionele speech bij VN

En ze spreekt de Saoedische delegatie direct aan.

“Ik ben vereerd dat ik United Nations Watch hier mag vertegenwoordigen,” begint een dame tijdens een vergadering van de United Nationals Human Rights Council. “Mijn naam is Ensaf Haidar. Ik ben de vrouw van de gevangengezette Saoedische blogger Raif Badawi.

Op dat moment schrok de Saoedische delegatie, die ongelooflijk genoeg lid is van de mensenrechtenraad van de VN, zich natuurlijk een hoedje. Raif Badawi werd enkele jaren geleden namelijk opgepakt omdat hij de euvele moed had zijn mening te verkondigen. Waar die mening zoal uit bestaat? Nou, hij is voor mensenrechten. En dat mag niet in Saoedi-Arabië.

“In deze korte toespraak richt ik mij tot Saoedi-Arabië,” ging Haidar verder, “dat hier zit als lid van deze Raad. Ambassadeur Abdulaziz Al-Wasil, ik ben hier om met u te spreken als een echtgenote en moeder die strijdt voor de vrijheid van haar man. Ik heb deze rol niet gekozen. Het is me opgelegd toen mijn wereld in elkaar stortte in 2012, nadat u mijn man oppakte. Mijn man heeft geen enkele misdaad gepleegd. Hij uitte slechts zijn wens voor een betere toekomst voor zijn land. Zoals u weet werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar en tot 1.000 zweepslagen omdat hij de excessen van het religieuze establishment in Saoedi-Arabië bekritiseerde. Hij creëerde het Saoedische Liberale Netwerk, hield een blog bij, en schreef in bekende Saoedische kranten. Daarom werd hij opgepakt.”

“Mr. Ambassador,” ging Haidar verder, “Raif uitte zijn mening slechts, wat toch echt een universeel mensenrecht is. Ironisch genoeg werden sommige dingen die hij eiste korte tijd later geïmplementeerd in Saoedi-Arabië. Sterker nog, Saoedi-Arabië sprak over die hervormingen toen het gekozen werd als lid van deze (mensenrechten-) Raad. Toch zit Raif nog steeds in de gevangenis. Hij zit al vijf jaar vast omdat hij een mening uitte? Hoe is dat rechtvaardig? Wil zijn hoogheid koning Salman mijn echtgenoot alsjeblieft gratie verlenen? Mr. Ambassador, wanneer zullen onze drie kinderen hun vader weer zien?

“Mr. Ambassador, ik vraag u als een echtgenote en een moeder die deze rol niet vrijelijk koos, maar op wie die rol werd opgelegd. Het enige wat ik doe is strijden voor de vrijlating van mijn man. Dank u.”

Deze vrouw verdient meer respect dan de hele wereld haar kán geven. Wat ze doet is ongelooflijk moedig én belangrijk. Haar arme echtgenoot wordt zwaar mishandeld in een Saoedische gevangenis waar religieuze extremisten hard “Allahu Akhbar” roepen terwijl hij stokslagen krijgt. Ondertussen heeft de VN de euvele moed om dat land, Saoedi-Arabië, lid te maken van haar Mensenrechtenraad. Het is een grove schande.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief SDB-nieuws klik hier om te registreren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.