covid

Trump zweeg over wat hij wist over COVID-19. Nu is mijn vader dood.

“Elke keer als ik mezelf ervan overtuig dat deze president niet slechter kan zijn, krijg ik ongelijk. Blijkbaar is er geen bodem voor deze man … en nu is mijn vader weg. “

Ik nam vader op donderdagmiddag mee naar het ziekenhuis en hij stierf op vrijdagochtend vroeg. Vol morfine en zonder zuurstof haalde papa zijn laatste adem uit, afgezien van zijn gezin , zonder de troost van de aanraking van mijn moeder en zonder de aanwezigheid van zijn liefhebbende zoons en kleinkinderen. Na zijn dood zorgde de pandemie ervoor dat mijn familie geen begrafenis kon houden en ons verdriet kon delen met andere dierbaren, vrienden en onze gemeenschap. Te veel Amerikanen kennen het COVID-19-verhaal van papa maar al te goed: de families van meer dan 190.000 mensen die in de VS aan de ziekte zijn overleden

Sommige dingen wisten Amerikanen echter pas woensdag over het COVID-verhaal. Woensdag hoorde ik dat mijn vader stierf vanwege het stilzwijgen van president Donald Trump . En op woensdag hoorde de wereld van het onvergeeflijke falen van Trump om zijn gezworen plicht te vervullen om het Amerikaanse volk te beschermen.

Volgens het nieuwe boek “Rage” van Bob Woodward wist Trump op 28 januari dat COVID-19 een kritiek risico voor de nationale veiligheid vormde. Op die datum ontving de president een waarschuwing van zijn National Security Council. En in een opgenomen telefoongesprek met Woodward dat op 7 februari plaatsvond, maakte Trump zijn begrip van het ernstige gezondheidsrisico dat aan het virus verbonden is, duidelijk. Trump deelde zijn kennis met Woodward, maar zei niets tegen het Amerikaanse volk.

Trump wist het. Trump zweeg. Mijn vader stierf omdat Donald Trump zweeg.

Papa stierf op 27 maart. Dat bracht hem ergens rond de 1330ste Amerikaanse COVID-sterfte. Op 84-jarige leeftijd en met chronische obstructieve longziekte, paste papa in het hoge risicoprofiel voor sterfte door deze vreselijke ziekte. Hoewel ik niet zeker kan zijn, heeft hij op 14 maart waarschijnlijk het coronavirus opgelopen door blootstelling op de luchthaven van New York of Madrid.

Mama en papa waren dol op samen reizen. Papa hield van kunst, architectuur en lekker eten. In het voorjaar van 2019 vertelde ik mama en papa dat ik een Fulbright in Spanje had gekregen. Ze reageerden onmiddellijk met een plan om te bezoeken. Moeder plande de reis nauwkeurig; Papa bereidde zich voor om elke minuut van zijn eerste keer in Spanje te genieten. Ze kochten hun vliegtickets en maakten hun hotelreserveringen. Dit keer sloten ze ook een reisverzekering af, iets wat ze nog nooit eerder hadden gedaan. Ze verzekerden hun reis omdat ze wisten dat er veel redenen waren om te annuleren. Ze gebruikten tenslotte allebei rollators en papa slikte elke dag medicijnen om zijn COPD te behandelen.

Toen we hoorden dat er een nieuw ademhalingsvirus uit China kwam, merkten we dat op. Papa’s COPD bracht hem in gevaar voor dit soort griepachtige virussen. Als gezin hebben we besloten om de reisplannen in stand te houden, wetende dat we ze op elk moment zonder kosten konden annuleren. We keken waakzaam naar het nieuws toen we hoorden van de eerste Amerikaanse gevallen in januari en de eerste sterfgevallen in februari.

In februari, tijdens het werken aan mijn Fulbright in Madrid, heb ik nauwlettend de progressie van de ziekte in Europa gevolgd en heb ik speciale aandacht besteed aan Spanje. Mijn vrouw was van plan mijn ouders te vergezellen, en zij en ik spraken elke dag over het mogelijke risico van de reis. Mijn broers, tantes en oom thuis werden ongerust. Ze drongen er bij mijn ouders op aan de reis te heroverwegen. Op 4 maart, twee dagen voor hun vertrek, deed mijn broer Dave nog een verzoek aan mijn vader om te annuleren. Papa antwoordde vriendelijk maar zonder aarzelen dat hij van plan was naar Spanje te gaan.

Maar uiteindelijk was de beslissing van mij. Zonder de hulp van mijn vrouw en mij konden mama en papa de reis niet maken. Ze waren afhankelijk van ons om zich te verplaatsen en vertrouwden op mijn Spaans om het meeste uit de reis te halen. Ik heb de COVID-nummers obsessief gecontroleerd in de dagen voordat ze arriveerden. Op de beslissingsdag, 5 maart, had Spanje 259 gevallen en vier doden door het virus. De sociale wetenschapper in mij concludeerde dat de reis van mijn ouders in een land met 47 miljoen inwoners een aanvaardbaar risico inhield. Op basis van de informatie waarover mijn regering beschikte en mijn eigen onderzoek, heb ik groen licht gegeven voor de reis. Mijn ouders en vrouw zijn op 6 maart in Barcelona aangekomen.

De eerste vier dagen leken mijn beslissing te bekrachtigen. Op zondag bezocht papa de Sagrada Familia en noemde het het mooiste voorbeeld van moderne architectuur dat hij ooit had gezien. Terwijl we in Barcelona waren, bezochten we ook het Picasso Museum, een ervaring vol vreugde voor hem. We reisden naar Madrid en kochten dinsdag een driedaagse pas voor het Prado. Die middag bestelde papa een rondleiding door het museum om er zeker van te zijn dat hij de grootste hits van de enorme collectie zag.

Vader proefde tientallen tapas en genoot van het dineren in de open lucht, zo iconisch van Madrid. Woensdag begon Spanje te sluiten. We hebben onze andere dagpassen voor het Prado nooit gebruikt – het was gesloten vanwege het zich verspreidende virus. Op zaterdag 14 maart keerden mijn vrouw en ouders terug naar Barcelona voor hun vlucht terug naar de JFK-luchthaven in New York.

Mijn vader wilde naar Spanje. Hij stond erop. Hij vertrouwde echter op mij om de definitieve risicobeoordeling te maken. Hij ging op reis, genoot van elk moment en stierf als gevolg daarvan. Sinds mijn vader stierf, achtervolgt de realiteit dat mijn keuze om de reis groen licht te geven tot de dood van mijn vader leidde. Hoe kon het niet?

Ik heb de beslissing genomen op basis van de beste informatie die op dat moment voor mij beschikbaar was. Maar Trump had veel betere informatie. Hij wist dat het virus dodelijk was en zich waarschijnlijk snel zou verspreiden. In zijn eigen woorden tegen Woodward, zei hij dat COVID-19 veel dodelijker was dan de griep . Trump beschikte over informatie van de Centers for Disease Control and Prevention van de regering en de National Institutes of Health. Zijn eigen nationale veiligheidsteam zou hem hebben gewaarschuwd. En toch zweeg Trump.

Ik ben een Amerikaan en mijn vader ook. We hadden allebei de verwachting dat onze regering ons een redelijke bescherming zou bieden. Als onze regering ons had verteld dat reizen onveilig was, zouden we hebben geluisterd. Ik nam mijn beslissing op basis van de informatie die mij ter beschikking werd gesteld, maar de president voorzag mij of andere Amerikanen niet van de kritische informatie die we nodig hadden.

Een zeer gerespecteerde medische expert, William Haseltine, schat dat Trumps vertraging van één maand na het oproepen tot een landelijke sluiting heeft geleid tot 180.000 doden in de VS. Voor mij is dit persoonlijk. Als de regering-Trump ons in februari de aard van de noodsituatie had verteld, waren mijn ouders in maart niet naar Spanje gegaan.

Ik ben gevoelloos geworden voor de leugens, misdrijven en incompetentie van de Trump-regering. Trump’s narcisme, volledig gebrek aan empathie en consequent immoreel gedrag behoeven geen verdere uitwerking. Deze mislukking – het niet informeren van het publiek – heeft echter levens gekost. Deze mislukking heeft mijn vader gedood.

Ik heb lang geleden de hoop opgegeven dat Trump geschikt was voor het ambt waarvoor hij was gekozen. Hij faalde en blijft er niet in slagen het absolute minimum aan competentie te benaderen dat we van een president verwachten. Elke keer als ik mezelf ervan overtuig dat deze president niet slechter kan zijn, bewijst nieuwe informatie dat ik ongelijk heb. Blijkbaar is er geen bodem voor deze man. En nu is mijn vader weg.

Ik denk dat het me niet zou moeten verbazen dat Trump een maand verspilde voordat hij zich op de pandemie concentreerde. Ik denk dat het me niet zou moeten verbazen dat Trump zijn enorme macht niet heeft gebruikt om de enorme krachten waarover hij beschikt te mobiliseren. Ik denk dat het me niet zou moeten verbazen dat deze incompetente, immorele, egoïstische man ervoor koos om geen kritische informatie te verstrekken aan het Amerikaanse volk, terwijl dat iets goeds had kunnen doen.

Als Trump het publiek had gewaarschuwd voor de echte gevaren van COVID-19, had ik een andere beslissing genomen en de reis van mijn ouders naar Spanje geannuleerd. In plaats van de Sagrada Familia en het Prado, zouden ze in hun appartement met één slaapkamer op de 16e verdieping van een 30 verdiepingen tellende hoogbouw in Dallas hebben gehurkt (een gebouw waarin slechts twee gevallen van de ziekte en nul sterfgevallen als gevolg daarvan). Papa en mama zaten dan naast elkaar koffie te drinken en kranten te delen. Ze lazen hun boeken en keken naar hun shows. Mijn vader zou mijn moeders avondeten op een dienblad brengen.

Ik denk dat het me niet zou moeten verbazen dat de stilte van Trump mijn vader zou doden. Maar het deed.

Dr. Hargrove is hoogleraar organisatiegedrag aan het John L. Grove College of Business aan de Shippensburg University in Pennsylvania. Zijn voornaamste onderzoeksinteresses omvatten psychometrie, sociale duurzaamheid, stress en positieve organisatieculturen. Al zijn onderwijs en advies zijn gericht op het eerlijk, zinvol en gezond maken van organisaties. Hij gelooft dat het sociale contract vereist dat organisaties culturen creëren die werknemers waardig behandelen en een omgeving bieden waarin alle werknemers kunnen gedijen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief SDB-nieuws klik hier om te registreren

Eén reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.