thuiswerken

Thuiswerken maakt veel mensen ellendig

Er zijn maar weinig mensen die zo diep in onze werk gerelateerde angsten en plakkerige kantoorpolitiek zitten als Alison Green, die al tien jaar vragen op de werkplek beantwoordt op haar website Ask a Manager. Hier belicht ze thema’s uit haar inbox die helpen bij het uitleggen van de moderne werkplek en hoe we er beter door kunnen navigeren.

Traditioneel beschouwen we thuiswerken als een extraatje. U kunt uw was doen terwijl u werkt. Je kunt in pyjama blijven en je eigen thermostaat bedienen. U kunt de hond uitlaten. Maar nadat ze dit jaar abrupt gedwongen werden om fulltime vanuit huis te werken, hebben veel mensen ontdekt dat ze het lang niet zo leuk vinden als ze dachten.

Natuurlijk is thuiswerken te midden van een zeer stressvolle wereldwijde crisis anders dan in normale tijden – vooral als je de stress van de kinderopvang erbij toevoegt. Maar een verrassend aantal mensen heeft me verteld dat ze geschokt zijn door hoe gretig ze zijn om terug te keren naar hun kantoor zodra het veilig is om dat te doen.

Een van de grootste thema’s die ik heb gehoord, is dat mensen gewoon hun collega’s missen, en dat ze het gemak van persoonlijke samenwerking missen. De gevoelens van deze persoon zijn typisch:

Ik mis niet elke dag naar kantoor te gaan, maar ik mis het soms om daar te zijn. Er komt meer energie uit de samenwerking met collega’s – weet je hoe moeilijk het is om op video te whiteboarden ?! Ik mis ook de side-chats, wandelen om koffie te halen, enzovoort. We komen slechts twee dagen per week terug als dat gepast is en ik denk dat dat het juiste bedrag is.

Het is zelfs nog moeilijker voor mensen die geen kans hebben gehad om hun collega’s te leren kennen voordat de sluiting plaatsvond:

Ik ben 3 maanden van baan veranderd (dezelfde werkgever, ander team, ander praktijkgebied) om 3 maanden thuis te werken en de overgang was niet de gemakkelijkste. Hoewel ik de meeste mensen in mijn team sociaal al kende en iedereen beschikbaar is via IM (en indien nodig telefonisch), zou ik willen dat ik gewoon bij iemand op kantoor kon komen voor een vraag. Simpele verzoeken aan mijn assistent lijken zo’n gedoe of last, omdat ze via e-mail als veeleisend overkomen, ongeacht hoeveel ik probeer de taal te verzachten. Ik merk dat ik heel voorzichtig moet zijn met mijn berichten, omdat sommige van mijn collega’s mij en mijn gevoel voor humor niet zo goed kennen. De teambijeenkomsten, die ik meestal leuk vind, zijn zo vervelend omdat er geen energie is. Ik mis mijn woon-werkverkeer helemaal niet, maar het zou fantastisch zijn om een ​​of twee keer per week mensen te zien (en lunch te kunnen kopen!).

Anderen missen de structuur die het werken vanuit kantoor bood:

Ik had niet gedacht dat ik het kantoor zou missen omdat ik een introvert ben… totdat ik een paar maanden diep in fulltime WFH zat. Ik heb bijna de externe verantwoording nodig om naar kantoor te gaan. Anders heb ik de neiging om uitstel te geven en mijn focus te verliezen, en als gevolg daarvan heb ik mijn werkkwaliteit echt zien dalen en mijn stressniveau stijgen naarmate de maanden verstreken. Ik heb onlangs de kans gekregen om parttime terug op kantoor te komen en ik voel me zoveel productiever en gelukkiger.

In sommige gevallen zijn de zaken meer logistiek, zeker nu de thuiswerkarrangementen een langere termijn zijn geworden: een privéruimte om te werken, een degelijke bureaustoel, voldoende ruimte voor dossiers. Niet elke woonruimte is zo gemakkelijk om in te werken als kantoren:

Thuiswerken was geweldig als het af en toe gemak was. Het was gewoon oké tijdens de meeste pandemie tot nu toe, terwijl ik het nog steeds als tijdelijk beschouwde en uitkijkt naar een terugkeer naar ‘normaal’. Nu het officieel “permanent” is, waait het echter. Mijn huis is vrij klein en ik ben niet blij dat ik permanent zoveel ruimte moet besteden aan een volledige kantooropstelling. (Ik heb op een laptop en een externe monitor gewerkt, maar mijn “volledige” installatie is twee monitoren, een printer, kantoorbenodigdheden, mappen, enz.)

Zelfs mensen die liever vanuit huis werken, hebben gemerkt dat het moeilijker kan zijn om werk volledig te scheiden van de rest van hun leven als het allemaal fysiek op één plek is:

Ik ben iemand die een hekel had aan werken vanuit huis totdat ik daartoe gedwongen werd, en nu ben ik er dol op. Ik lobby bij mijn manager om me fulltime zo te laten blijven. Een ding dat ik echter niet leuk vind, is dat ik veel meer werk. Vroeger had ik echt een uitstekende grens tussen huis en werk. Toen ik binnenkwam, schakelden mijn hersenen over naar de “thuis” -modus.

Nu krijg ik die omschakeling nooit volledig. Het is zo gemakkelijk om in mijn laptop te duiken en wat meer gedaan te krijgen, en dan nog een beetje, enz. Mijn man is niet opgewonden en ik ook niet, om eerlijk te zijn. En mijn baas moet het onbewust hebben opgemerkt, want ze was er vroeger goed in me niet lastig te vallen na uren, maar nu heeft ze er geen probleem mee om me om 18.00 uur op te slaan omdat ze weet dat ik er zal zijn. Ik weet dat het aan mij is om geen grenzen op te leggen, maar wie wil er nee zeggen tegen de baas tijdens een pandemie? Ik wil niet de niet-teamspeler zijn wanneer de volgende ronde van ontslagen plaatsvindt.

Een andere persoon vatte het goed op toen ze zeiden : ‘Het voelt niet zozeer alsof we’ thuis werken ‘, maar in plaats daarvan’ leven we op het werk ‘. ”

En natuurlijk is een van de grootste belemmeringen voor mensen die op dit moment vanuit huis werken – waarvan de impact enorm is geweest – dat ze tegelijkertijd moeten zorgen voor kinderen die daar ook vastzitten:

Het was geweldig toen ik vanuit huis werkte en mijn kinderen in een kinderdagverblijf / kamp zaten. Nu heb ik een kleuter en een tweedeklasser die 100% online zijn en het is niet leuk. Voor alle betrokkenen. Ze begrijpen ‘belangrijk’ niet en zullen me lastig vallen als ik aan het bellen ben. Meltdowns, harde geluiden, allemaal normale kinderdingen, maar het maakt het echt moeilijk voor mij om te werken. Ik ben technische ondersteuning en tutor, terwijl ik een klein team op afstand leid en op klanten reageer. Ik werk vreemde uren om bij te praten, telefoongesprekken en vergaderingen via Teams op mijn telefoon aan te nemen. Ik ben gefrustreerd en heb weinig met mijn kinderen. Ik heb het gevoel dat ik geen pauze krijg. Ik ben “aan” vanaf het moment dat de kinderen wakker worden tot ze naar bed gaan, dan moet ik spelen inhalen.

In feite voelt het alsof ik iedereen in de steek laat. Ik laat ballen vallen op het werk en ik ben niet de geduldige, behulpzame moeder die ik wil zijn. Als dit allemaal voorbij is, heb ik een serieuze vakantie nodig om uit te pakken.

Om al deze redenen missen veel mensen momenteel het kantoor, maar het zou een enorme vergissing zijn voor werkgevers om iedereen gewoon fulltime terug te halen wanneer het veilig is.

Dat komt omdat ik hoor van ongeveer evenveel mensen die het kantoor helemaal niet missen en die hun productiviteit en focus hebben zien toenemen sinds ze thuis zijn. Deze persoon spreekt voor veel anderen:

Ik heb het de eerste drie maanden heel erg gemist, maar op dit punt – ik hoop nooit meer terug te hoeven gaan, tenminste vijf dagen per week. De tijd die ik bespaar op woon-werkverkeer, tijd verspild met chatten alleen maar om te chatten, en rondhangen is het gewoon niet waard. Flexibele uren kunnen werken (dagen van 12 uur als het super druk is en een rustigere dag de volgende) is een enorm voordeel. Ook kunnen lunchen, tijd doorbrengen met de hond, het is gewoon een betere kwaliteit van leven en het werkt.

Slimme werkgevers zullen een evenwicht moeten vinden tussen de behoeften van zowel de werknemers die thuis productiever en tevredener zijn geweest als degenen die zich daar ellendig voelen. In veel opzichten is dit een enorm, zij het onvolmaakt experiment geweest in hoe goed thuiswerken op grote schaal kan werken en voor wie het werkt en voor wie het niet werkt. Dit zijn allemaal belangrijke gegevens voor bedrijven om te overwegen hoe hun werkplek er in de toekomst uitziet en waar deze zich bevindt.

Een interessante optie waarvan ik mensen heb horen hopen wanneer het veilig is om terug te keren, is een hybride model: een paar dagen per week op kantoor en een paar dagen per week thuis. Ze willen dat de voordelen van het werken vanuit huis-no pendelen, een gemakkelijkere tijd concentreren zonder onderbrekingen, en al de rest-plus de voordelen van het zien van collega’s in persoon sommige van de tijd. Werkgevers doen er goed aan dat in hun plannen op te nemen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief SDB-nieuws klik hier om te registreren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.