DELEN
hiddema

De aankondiging van RTL Late Night gisteravond was summier: het zou gaan over Max Moszkowicz senior. Was hij overleden? Nee, niks op teletekst, de aanleiding was de biografie van Marcel Haenen. Ik kon niet de moed opbrengen er naar te kijken. Ik was de afgelopen tijd wat aangewezen op tv-kijken via laptop en dan kun je de reclames en onzin-onderwerpen niet doorspoelen. Zelfs niet met een abonnement op NL-Ziet. Wel gemakkelijk terug te kijken: een fragment op YouTube, waarin Theo Hiddema en Peter de Vries het met elkaar aan de stok krijgen.

Nog even vooraf: heel veel thans zeer bekende strafrechtadvocaten hebben hun leerschool gehad bij Max Moszkowicz senior. Ik moet zeggen dat ik zelf altijd erg onder de indruk was – en nog steeds ben – van Moszkowicz. Beschaafder, bescheidener en intelligenter dan alles wat er na hem is gekomen op dit gebied.

Dat er een andere kant is, wist ik natuurlijk ook. Veel advocaten zijn zwaar gefrustreerd bij hem vertrokken, maar lieten zich daar niet in detail over uit. Ik ben benieuwd naar de biografie, of dit aspect ook aan de orde komt.

Hiddema is iemand die wat openlijker over zijn clash met Moszkowicz is en dat zal de reden zijn geweest hem uit te nodigen voor een beetje tegengas. Dat kwam er.

Twan Huys: Toch bent u met elkaar in conflict geraakt toen u het kantoor verliet. Uw eigen kantoor ging open.

Hiddema: Ja, na zes jaar waren de rapen gaar. Ik had een arbeidscontract met hem, ik was niet bij hem in loondienst, meneer Knoops heeft het nog in loondienst moeten doen, maar Piet Doedens en ik verrichtten zekere diensten. Dat betekende dat hij ons moest vragen – maar dat was al ‘s ochtends om half zeven – of we alstublieft tot ’s nachts vier uur wilden werken. Dan hoefde hij geen sociale lasten te betalen. Een hele leuke streek. Dat betekende dat we hem dus wat geld bespaarden, maar daar stond tegenover dat je ook je eigen klandizie in huis moest halen. Dat ging zo florissant met mij, dat gaf scheve ogen. Na zes jaar hebben we afscheid moeten nemen. Door toeval kwam ik in dezelfde straat, met mijn nieuwe kantoor, ik zat pal tegenover hem.

Peter de Vries: Hij ging ervan uit dat dat geen toeval was.

Hiddema: Waar hij vanuit gaat, dat vraag ik hem liever zelf, meneer de Vries.

Twan: Dat kan niet meer, hij is 92.

Hiddema: Hij is verbaal nog wel in staat een vraag van meneer De Vries te beantwoorden.

Twan: Jullie hebben een fittie?

Peter: Het gaat hier over geschiedschrijving in een boek…

Hiddema: Het is een stukje geschiedschrijving waar u even niks mee te maken heeft, dat vergemakkelijkt ons gesprek.

Peter: Ja, dat komt u beter uit, natuurlijk.

Twan: Waar waren we gebleven? Bij dat kantoorpand?

Hiddema: (tegen Peter de Vries)  Woont u hier in dit huis of zo, overal zie je die man, je komt niet meer tot een goed gesprek

Twan: We proberen het toch, uit alle macht, hier aan tafel, het gaat lukken ook, ga ik u vertellen. In uw biografie beschrijft u dat er een oorlog wordt gevoerd tegen u door Moszkowicz die probeert met man en macht u te beschuldigen van oplichterij en diefstal van cliënten en hij probeerde u van het tableau te laten schrappen

Hiddema: Toen heb ik hem een vreselijke poets gebakken, ik zag de bui hangen. Hij verzamelde getuigen in een bepaalde zaak die hij in een bepaalde richting wou douwen en die had hij allemaal ook opgegeven op de lijst van te horen getuigen door de raad van discipline. Maar diezelfde getuigen had ik, toen ze nog niet geheel en al ontvankelijk bleken voor de lokmethodes van Moszkowicz, zelf al over die kwestie ondervraagd en op de band gezet en notarieel vastgelegd., Dat werd een geweldig demasqué. Als dat niet gelukt was, had ik niet bij u gezeten.

Twan: Peter, stoort het jou dat je leermeester op deze manier besproken wordt?

Peter: Helemaal niet, hij mag natuurlijk zeggen wat hij wil, ik vul hier en daar wel even iets aan als ik denk dat er iets ontbreekt.

Hiddema: Verkeert u in de positie om te veronderstellen dat er in mijn redeneren iets ontbreekt of verkeerd wordt weergeven? Vergis u niet.

Peter: Ik heb in die tijd natuurlijk vaak met Max…

Hiddema: Ja, dat hebben we nou wel gehoord, wekelijks dineren. Ik vind het zo leuk dat meneer Peter R. de Vries prettige herinneringen aan zijn ontmoetingen met meneer Moszkowicz heeft overgehouden, want ik zijn listen en lagen en ik weet dat hij uitzonderlijk getalenteerd was…

Twan: Van  Max of  Peter, waar gaat het over?

Hiddema: Max. Getalenteerd om nuttige idioten het idee te geven dat ze zeer met warmte werden omringd. (tegen Peter:) Ik wil niet zeggen dat u zich vergist heeft, maar houd er rekening mee!

Twan: Het gaat nu over Peter?

Hidema: Die meneer die mij steeds interrumpeert

Peter: Nou, heeft u uw gram even gehaald nu?

Hiddema: Ik kan in de Tweede Kamer vertellen dat ik u de baas kan.

Peter; Nou, dat is fijn hè?

Hiddema: Ja.

Reacties

Reacties

Een bevolking die de vrijheid van meningsuiting, het debat en de waarheid niet respecteert en verdedigt, zal niet lang de vrijheid hebben die voortvloeit uit de vrijheid van meningsuiting, het debat en de waarheid. Deze website respecteert de waarheid en het vereist uw steun denk aan onze sponsors of doe een donatie hier wij zijn blij met elke euro. Zoals u wellicht weet doen de Social Media sites zoals Facebook en Twitter er alles aan om ons bereik tot een minimum te beperken! We zijn daarom meer dan ooit afhankelijk van uw support om het woord bij de mensen te krijgen. Wanneer u bovenstaand artikel nuttig, interessant of leerzaam vond, like het dan en deel het overal waar u maar kunt! Alvast heel hartelijk bedankt voor de support!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.