sylvana simons

Sylvana Simons is gewoon een naar mens. Dat ze zwart is heeft daar niets mee te maken

De muziek waarmee ik ben opgegroeid en waar ik al m’n hele leven veel plezier aan beleef, wordt voor minstens driekwart gemaakt door zwarte funk- en blues-artiesten, zoals de Gap Band, Stanley Clark, Cameo en Brass Construction. Niet omdat ze zwart zijn, maar omdat ik het prachtige muziek vind. Het overige kwart wordt ingenomen door de Rolling Stones, die zonder muzikanten als BB King, Chuck Berry, Howlin’ Wolf en Muddy Waters helemaal niet bestaan had. Ik ben een groot voetballiefhebber en het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal wordt al dertig jaar vlot getrokken door sterspelers als Ruud Gullit, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Michael Reiziger, Frank Rijkaard en vele andere zwarte virtuozen.

Dankbaar maar niet omdat ze zwart zijn

Zonder hen hadden ‘we’ nog niet de helft van de successen geboekt. Daar ben ik ze bijzonder dankbaar voor. Niet omdat ze zwart zijn, maar omdat het fantastische voetballers waren. Als kind en jongvolwassene was ik een groot bewonderaar van Mohammad Ali en als hij tegen een witte bokser in de ring stond hoopte ik dat die laatste een enorm pak op z’n witte donder kreeg. Niet omdat Ali zwart was, maar omdat hij een wonderbaarlijk goede en sierlijke bokser was. Ik hoopte vurig dat Barack Obama de verkiezingen zou winnen. Niet omdat hij zwart is, maar omdat hij naar mijn mening meer voor de wereld zou kunnen betekenen dan zijn witte opponent.

Sylvana Simons en de circusclown

Desondanks ben ik opgegroeid met een Sinterklaas met Zwarte Pieten. Ik kan me niet herinneren dat ik Zwarte Piet als kind heb geassocieerd met een neger. Ik beschouwde Zwarte Piet als een kermisfiguur, een clown, een paljas. Zijn groteske uiterlijk, zijn overdreven mimiek, zijn rare dansjes en zijn bulderende stemgeluid, ik zag het als een circusact die met de realiteit niets van doen had. Zwarte Piet is zo over the top, dat zelfs kinderen hem niet in verband brengen met de zwarte medemens. Alleen volwassenen doen dat, maar die dienen nou juist te beschikken over de gave des onderscheids. Met domme mensen kunnen we geen rekening houden. Mensen als Sylvana Simons en Quinsy Gario vinden Zwarte Piet echter racistisch en stigmatiserend. Zij brengen de circusclown in verband met het slavernijverleden in het algemeen, en het Nederlandse in het bijzonder. Daar zou ik excuses voor moeten maken, maar ik ben in 1963 geboren, waardoor ik de West-Indische Compagnie op een haar na gemist heb. Dus dat ben ik geenszins van plan. Wat ik ook niet van plan ben, is om me door Simons en Gario te laten aanpraten dat ik een racist ben als ik geen kwaad zie in de figuur Zwarte Piet.

Met domme mensen kunnen we geen rekening houden

Sylvana Simons vindt het bijzonder vervelend dat ze constant zo onder vuur ligt. Waar ze doelt op de racistische bagger die op sociale media over haar uitgestort wordt, heeft ze daar volkomen gelijk in. Maar nogmaals, met domme mensen kunnen we geen rekening houden. Maar iemand die bijvoorbeeld onlangs bij Jeroen Pauw aan tafel een megalomaan narcistisch verhaal gaat ophangen over ‘een vrouw’ die snikkend in haar armen valt en haar bewierookt voor haar ‘moed’, moet niet vreemd opkijken als anderen je dan een megalomaan en narcistisch schertsfiguur vinden. Met je huidskleur heeft dat niets meer te maken. Als mensen je gaan afrekenen op die volkomen imbeciele homevideo’s die je samen met de andere leden van de AK partij de wereld in slingert, heeft dat niets met je huidskleur te maken.  Als je de Armeense genocide opeens geen genocide meer wenst te noemen alleen omdat je dat niet mag van meneer Tunahan Kuzu en niet in ondubbelzinnige bewoordingen afstand neemt van de bedreiging en intimidatie waarmee ouders van kinderen te maken hebben die op vermeende Gülenscholen zitten en alleen maar iets wazigs roept als “Wij van DENK vinden alle bedreiging en intimidatie niet goed”, moet je niet raar opkijken als je daarop wordt aangesproken. Ook dat heeft namelijk niets met je huidskleur te maken.

Turkije

Als ik nu zeg dat je een hypocriete drol bent als je de arrestatiegolf in Turkije niet veroordeelt omdat je lid bent van een politieke beweging die je dat verbiedt en het slavernijverleden wel, heeft dat niets met je huidskleur te maken, Sylvana. Als ik zeg dat ik je een naar mens vind dat achter elke boom een racist ontwaart, is dat niet omdat je zwart bent.

Het is gewoon omdat ik je een naar mens vind. via: TPO.nl

Reacties

Reacties

2 thoughts on “Sylvana Simons is gewoon een naar mens en dit is waarom!”
 1. Wat een geweldig stuk….!!!
  En niet omdat de schrijver blank is, maar omdat het goed, eerlijk en humoristisch is geschreven…
  Er is echter 1 passage waar ik wel moeite mee heb…..
  Barack Obama…..
  Leuk hoor, zo’n zwarte president…. Ik weet zo ook niet wie zijn blanke opponent was…..
  Maar een goede, of nette, president was/is hij zekers niet.
  Het is een grote viezerik, wiens geblaat net zo ver bij de waarheid af ligt als dat bij onze Rutte het geval is…. Daarnaast is hij nóg meer valse oorlogen begonnen dan Bush…..

  1. Helemaal waar, Sé Paratist, van die valse oorlogen. Dat hij spottend Dronebama genoemd werd, zegt ook al genoeg.
   Voordat hij ook maar één ding gepresteerd had, kreeg hij al de Nobelprijs voor de vrede.
   Je moet die zwartjes toch een aanmoedigingsprijsje uitreiken, nietwaar, zullen de Noorse witte supremacisten gedacht hebben.
   Kijk, dat vind ik als rechtse bal nu racistisch en paternalistisch gedacht vanuit witte superioriteitsgevoelens van de Scandinavische gutmensch.
   Dat zwarten zich daarover niet beledigd voelden, vind ik dan weer onbegrijpelijk. Valse trots en minderwaardigheidsgevoelens, schijnen blind te maken.
   Alles draait kennelijk om dat, waar de bolsjewistische nieuwsmedia van onder andere onze staatstelevisie op focussen, nl. op elke scheet die onze zwarte, vermeende of gewilde zwarte medemens dwarszit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.