juncker

Juncker durft een Nexit-referendum niet aan

Europa overleeft, Jean-Claude Juncker weet het zeker. ,,Om een simpele reden: in z’n eentje stelt geen enkel land nog wat voor. We móeten wel samenwerken.”

Bijna elke dag vraagt ergens in Europa wel iemand om zijn ontslag, maar voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie geeft geen krimp. Lidstaten die hun eigen sores op hem afschuiven zouden er beter aan doen, vindt hij, om Europa te verdedigen in plaats van af te vallen.

Juncker

In zijn Brusselse kantoor is de zomerstilte nog niet ingetreden, maar na deze week houdt ook hij het even voor gezien. Nooit eerder kreeg een voorzitter zoveel crises tegelijk voor de kiezen, nooit eerder werd er één zo hard, aanhoudend en persoonlijk aangevallen. ,,Dat doet pijn, maar ik lig ‘s nachts echt niet wakker van de vraag wie de volgende dag mijn ontslag weer gaat vragen. En nog minder laat ik er mij door van mijn pad brengen.” Wel, zegt hij, stellen de vele crises bij elkaar de samenhang en solidariteit zwaar op de proef. ,,We zitten niet langer in een logica van Europese opbouw, maar met de Brexit zelfs in een gedeeltelijke afbouw.”

Ik hoor dat Mark Rutte zelfs een techniek heeft ontwikkeld om te ontsnappen aan mijn omhelzingen

Het maakt u moedeloos?
,,Nee, want ik ben ervan overtuigd dat Europa overleeft. Wat mij soms ontmoedigt is de manier waarop sommige lidstaten omgaan met die grote erfenis van onze voorouders.”

Ook Nederland?
,,Ik houd van Nederland, heb er veel vrienden, het is een van de stichters van Europa. Maar ik zie er dezelfde contradictie als elders: diep in hun ziel gehecht aan Europese samenwerking, twijfel over het dagelijkse beleid. Ik zeg soms tegen vrienden van verschillende politieke gezindten in Nederland: de eerste die zich openlijk pro-Europees durft op te stellen en dat goed beargumenteert, die wint alle verkiezingen.”

D66 heeft dat toch gedaan?
,,Consequenter dan anderen, ja, maar ik moet nu oppassen, want ik kan me natuurlijk niet in de binnenlandse politiek gaan mengen. In elk geval: als ik in Nederland met gewone burgers praat, zijn er veel vragen over Europa, maar zelden over zijn bestaansrecht.”

U zou een Nexit-referendum aandurven?
,,Nee, want in elk referendum dat iets met Europa te maken heeft, geeft men geen antwoord op de vraag die wordt gesteld en is de stem negatief. Jullie Oekraïne-referendum is het bewijs. Tegenstanders van Europa zijn erin geslaagd te doen geloven dat het ging over iets wat helemaal niet aan de orde was, namelijk toetreding tot de Unie. En zo gaat dat steeds.”

Maar dat zegt toch genoeg? Het Oekraïne-referendum was een verkapt Europa-referendum en net als in 2005 over de grondwet was het antwoord: nee!
,,In 2005 heeft jullie regering weinig campagne gevoerd en was het idee ontstaan dat Europa weinig deed voor kleinere landen. Toen ik mijn team formeerde heeft niet één Nederlandse krant zijn lezers verteld dat alle vicevoorzitters op buitenlandchef Mogherini na uit kleinere landen komen. Met regeringen is dat hetzelfde. Als je thuis elke dag vertelt dat Europa niet deugt, bureaucratisch en technocratisch is en zich niks aantrekt van de zorgen van zijn burgers, moet je niet raar opkijken als bevolkingen dat op den duur gaan geloven. Het Britse referendum bewijst het. Maar dat heb je wel zelf uitgelokt.”

Als ik op een economisch forum in Sint-Petersburg zes uur met Poetin spreek, levert dat weer boosheid op

nexit

Waarom weet u dan toch zo zeker dat Europa overleeft?
,,Of je nu van Europa houdt of niet, het basisgevoel is – ook bij de grootste onder ons, zoals Frankrijk, Italië en Duitsland – dat ze zonder verloren zijn. Om een simpele reden: we zijn al het kleinste continent en boeten aan economische kracht en inwonertal nog verder in. In z’n eentje stelt geen enkel land nog wat voor, de enige manier om te overleven is samenwerking.”

Frans Timmermans is wel bang dat Europa uiteenvalt.
,,Net als hij stel ik vast dat veel regeringen kortzichtig reageren. De problemen stapelen zich op, landen voelen zich niet op hun gemak, en vallen terug op een simplistisch discours. Het ontbreekt aan staatsmanschap en politieke moed, aan mensen die nee zeggen tegen rechts extremisme.”

Van veel wat misgaat krijgt u de schuld: de Brexit, het falende migratiebeleid. Wat steekt daar achter?
,,Als er successen zijn, zeggen de regeringen dat zij die hebben bereikt, als het misgaat heeft de Commissie het gedaan. Nihil novum sub sole, zoals de oude Romeinen al zeiden: niks nieuws onder de zon. Ik ben van de zelfkritiek, vraag me dagelijks af welke fouten ik heb gemaakt. Dat lijkt me zinvoller dan eigen falen afschuiven op anderen. Als ik de Commissie verdedig, is dat omdat zij gelijk heeft, als ze fouten maakt geef ik dat toe. Regeringen hoeven dat niet te doen, want als enige maken zij nooit fouten.”

Ik ben een gevoelig mens en dus doet het pijn, maar ik lig ‘s nachts echt niet wakker van de vraag wie de volgende dag weer mijn ontslag zal gaan vragen

Zij zetten u betaald dat uw Commissie terrein op hen herovert?
,,Europa besturen zonder de natiestaten gaat niet, dus kies ik voor samenwerking. Wel heb ik vanaf het begin gezegd: ik ben niet het secretariaat van de Raad (de lidstaten, red.) en ook niet de slaaf van het Parlement. Dan word je dus bekritiseerd.

,,Als Timmermans de Poolse rechtsstaat en democratie aan de kaak stelt, moet je niet verbaasd zijn als Polen mijn ontslag eist. Vragen wij Spanje en Portugal extra bezuinigingen, dan zijn ze daar niet blij, besparen we ze een boete dan heb ik het verbruid bij Dijsselbloem. Als ik op een economisch forum in Sint-Petersburg zes uur met Poetin spreek, levert dat weer boosheid op. In plaats van elke dag te schrijven dat Juncker moet opstappen, zou de pers zich ook eens kunnen afvragen waaróm. Er gaat altijd iets aan vooraf.”

U slaapt er slecht van?
,,Ik ben een gevoelig mens en dus doet het pijn, maar ik lig ‘s nachts echt niet wakker van de vraag wie de volgende dag weer mijn ontslag zal gaan vragen. En nog minder laat ik er mij door van mijn pad brengen.”

Lidstaten geven u de schuld, u kaatst de bal terug, maar voor de gewone burger zijn Commissie, Raad en Parlement één pot nat. Het is allemaal ‘Brussel’ en ‘Brussel’ levert niet.
,,Europa zit institutioneel heel ingewikkeld in elkaar, wie niet in die architectuur werkt begrijpt dat niet. Voor veel mensen is ‘Brussel’ een buitenlandse mogendheid, terwijl we alleen maar een verlengstuk zijn van hun eigen bestuur.

,,Maar over het tempo verbaas ik me soms ook. Na de aanslagen in Parijs kwamen we met wetsvoorstellen ter beperking van wapenbezit. Pas na zeven maanden nam de Ministerraad een sterk verwaterde versie aan. Over onze voorstellen voor veiliger Europese buitengrenzen wordt ook al een halfjaar gepraat. Waarom, als het zo superurgent is, kan dat niet in drie maanden?

,,Ook als de voorstellen er zijn is het ‘Brussel’ dat faalt. Drie weken na mijn aantreden heb ik een investeringsplan op tafel gelegd dat met 315 miljard een einde moet maken aan de economische crisis, anderhalf jaar later hebben we 120 miljard bijeen. Ik voorspel je: als dit gaat lukken, zal het een idee van de regeringsleiders zijn geweest, niet van ons. Het gaat trouwens die kant nu al uit: iedereen praat nu over ‘het investeringsplan’ in plaats van over ‘het plan-Juncker’.”

Waar en hoe gaat u uw vakantie doorbrengen?
,,Wáár kan ik om veiligheidsredenen niet zeggen, maar het wordt opnieuw kort. Vorig jaar Kerst was ik drie dagen vrij, vorig jaar zomer tien. Ik was toen in Oostenrijk, maar wel grotendeels aan de telefoon. En toch lees ik overal dat ik nooit op mijn werk ben.”

De doorsnee Nederlander kent u misschien wel het best van uw geknuffel. Waar komt dat vandaan?
,,Ik hoor dat mijn vriend Mark Rutte zelfs een techniek zou hebben ontwikkeld om aan mijn omhelzingen te ontsnappen! Laatst had ik mij voorbereid op een afstandelijke begroeting, maar toen omhelsde hij mij! Het is een gewoonte die ik al mijn hele leven heb, en waarvan ik niet inzie waarom ik die zou veranderen. Ik houd van mensen, niet alleen van premiers of presidenten. Als je dat niet doet, kun je in mijn ogen ook geen goed politicus zijn.”

Reacties

Reacties

4 reacties

 1. Blijf na het lezen van dit artikel met één vraag en één bizarre conclusie zitten…
  Vraag:
  Zou die Pipo (Jean-Claude Juncker) nu echt zelf ook maar iets geloven van de onzin die hij uit kraamt…..???
  Bizarre conclusie:
  Ik hoop zowaar dat “der Timmerfranz” eens een keertje gelijk heeft…. nl dat heel Europa uit elkaar valt….

  1. @Sé Paratist…. als de drank is in de man, enz enz…. Mja!!! En Frans ‘mondkapje’ Timmermans? Die laat zich liever over zijn fontanelletje likken door Paus Sjaan Kloot Druncker….

 2. Waarom niet de volgende vragen gesteld:
  Waarom drijft u TTIP er door onder zoveel geheimhouding voor het publiek?
  Staat u in dienst van de bevolking of dient u enkel de belangen van de multinationals?
  Waarom laat u een crimineel bedrijf als Monsanto toe om hun gif hier te sproeien?
  Waarom heeft het EU parlement zowat niets te zeggen en mogen ze geen wetsvoorstellen indienen?
  Waarom heeft de EU nog nooit een sluitende begroting ingediend terwijl dat voor individuele landen wel verplicht is?
  Waarom niet eerst een Europees minimum loon ingevoerd voor men de Euro in gebruik nam?
  Kunt u weerleggen dat de EU commissie een dictatuur is?

 3. @Matt
  Aangezien Jan Kloot Juncker (net als der Timmerfranz) liever een paar veren in zijn hol gedrukt krijgt dan dat ie kritische vragen beantwoord, zal ik deze vragen voor je (proberen te) beantwoorden…
  1. Wanneer we TTIP open en bloot op tafel zouden leggen, dan krijgen we nog meer tegenstand in Europa. Aangezien mijn wil de wet is, is dat dus niet de bedoeling…
  2. Op papier sta ik in dienst van de Europese bevolking, maar in werkelijkheid naai ik die Europese bevolking een gigantisch oor aan ten gunste van de multinationals…. En de meesten hebben nog niet eens iets door…
  3. Monsanto is bij uitstek een bedrijf waar uitgerangeerde politici terecht kunnenom mega bonussen op te strijken….. Net als mijn voorgangers wil ik ook graag nóg meer geld bij elkaar harken na mijn politieke carrière…..
  4. Omdat de EU als een dictatuur is ingericht, heeft het Europese Parlement (dat als enige wel door de burgers kan worden verkozen) helemaal niks in te brengen. Om de stem bij de burger weg te houden, kan het Europese Parlement slechts instemmen met (de meest krankzinnige) wetsvoorstellen….
  5. Waarom zouden wij Eden sluitende begroting hebben….. Niemand maakt ons wat…. Dus voor wie…???
  6. Als we eerst een minimumloon hadden ingevoerd, dan was de chaos toch nooit zo groot geworden… Dan hadden de Polen, Roemenen en Bulgaren jullie toch niet zo voor de voeten gelopen met oog op werk en sociale zekerheden…. Nee, dat hebben we bewust zo aangepakt…
  7. Nee, ik kan niet weerleggen dat de EU een dictatuur is. Maar wat is er mis met een dictatuur. Hitler had ook een dictatuur en die is in 1938 door een grote Engelse krant uitgeroepen tot man van de wereld……. En het enige verschil tussen de EU en Nazi Duitsland is dat ze Hitler democratisch hebben verkozen en dat ik mijzelf op deze positie heb neergezet…..

  Nou Matt….. Ik hoop dat de antwoorden (namens Jan Kloot Juncker, natuurlijk) een beetje aansluiten op wat je er van verwacht had…..

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.