Jorrit Nuijens - GroenLinkswethouder

GHB in bezit: GroenLinks-wethouder die agenten in gezicht spuugde stapt op

De Diemense wethouder Jorrit Nuijens van GroenLinks die gisteren in Amsterdam werd aangehouden en agenten in het gezicht spuugde, stapt op. In een verklaring biedt hij zijn excuses aan aan de agenten en aan de inwoners van de gemeente Diemen. GroenLinks zegt het besluit te respecteren.

De wethouder werd gisteren op het terras bij een horeacagelegenheid op het Waterlooplein aangehouden nadat hij een glas stuk had geslagen in de kroeg. “Op een gegeven moment ging hij helemaal door het lint. Hij begon te schreeuwen en schopte dingen omver. Ik moest de politie wel bellen”, zei de ober gisteren tegen RTL Nieuws.

GHB

Volgens de ober zei hij dat-ie een jointje buiten wilde roken, maar stopte hij daarna wat in zijn neus. “Daarna flipte hij helemaal.” De gealarmeerde politie arresteerde hem uiteindelijk.

Nuijens had een flesje GHB en twee zakjes wiet bij zich. Nuijens ging op het terras in Amsterdam ‘door het lint’ en spuugde een agent in het gezicht. Twee agenten hebben aangifte aangedaan van belediging.

Nuijens is inmiddels weer op vrije voeten.

Nuijens: ‘Past niet om politieagenten op deze manier toe te spreken’

“Ik heb besloten om per direct terug te treden als wethouder van de gemeente Diemen. De komende dagen en weken zal ik rust nemen om op de gebeurtenissen te kunnen reflecteren. De berichtgeving over mijn arrestatie bevat een aantal onwaarheden. Hoewel ik de behoefte voel dat recht te zetten, neemt niets weg dat het een wethouder niet past om politieagenten op deze manier toe te spreken. Aanblijven zou mijn gemeente en mijn partij verdere schade berokkenen. Dat is het laatste wat ik wil.”

“Ik bied mijn oprechte excuses aan. Allereerst aan alle inwoners van de gemeente Diemen, maar ook aan mijn partij en aan de raad en het college van Diemen. Het spijt me ook dat ik, tegen mijn aard, mijn werkzaamheden voor de gemeente Diemen niet netjes kan overdragen.

Het beste wat ik echter nu voor mijn idealen, Diemen en GroenLinks kan doen is onmiddellijk vertrekken.”

Meerdere agenten nodig

Een journalist van De Telegraaf filmde de aanhouding. Op de beelden is te zien dat Nuijens agressief is en dat meerdere agenten moeite moeten doen om hem tot bedaren te krijgen.

Spugende wethouder door het lint: ‘Houd mij dan aan’

Jorrit Nuijens - GroenLinkswethouder

Vereniging Nederlandse Gemeenten: bestuurder heeft voorbeeldfunctie

“Wethouders hebben een voorbeeldfunctie”, zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Ze moeten zich houden aan het reglement van orde en de gedragscode van de gemeenteraad.” Daarin staan de integriteitsregels voor bestuurders omschreven. “Wethouders moeten natuurlijk niet continu onder een vergrootglas liggen. Privé is privé. Maar als je een bestuurlijke functie hebt, moet je altijd nadenken over wat wel en wat niet kan.”

De gemeenteraad kan optreden tegen wethouders door een motie van afkeuring of een motie van wantrouwen in te dienen. “Als een wethouder wordt aangehouden, is het onderzoek en de strafvervolging aan de politie en het Openbaar Ministerie.” De uitkomst daarvan kan weer invloed hebben op wat er binnen de gemeente gebeurt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief SDB-nieuws klik hier om te registreren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.