Het gelul van Mark Rutte en zijn VVD

Het gelul van Mark Rutte en zijn VVD

8 oktober 2016 0 Door Redactie SDB

Mark Rutte heeft een ‘persoonlijk plan’ voor Nederland… zonder 1 concreet voorstel

Mark Rutte is leider van de VVD. Maar hij is ook premier van alle Nederlanders. En hij is Mark Rutte.

In de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017 doet Rutte een verrassende zet. Hij komt, naast het VVD-partijprogramma, met een eigen plan voor de toekomst.

In zijn eigen verkiezingsprogramma, vrijdag geplaatst in het AD, predikt hij voor optimisme en kijkt hij vooruit naar de volgende stap. “Mijn ambitie voor de komende periode is de zorgen van mensen wegnemen”, stelt de VVD-leider in een toelichting op zijn persoonlijke plan.

Plan van Mark Rutte voor Nederland

In een interview met het AD presenteert hij zijn persoonlijke verkiezingsprogramma. In het programma staan geen concrete voorstellen. Daarvoor verwijst hij naar het verkiezingsprogramma van de VVD. “Daarin staat hoe we de ambitie kunnen realiseren. Maar dit is mijn plan.”

In de visie van Rutte wordt het nu tijd dat we allemaal de vruchten van het herstel kunnen plukken. “Ik ben een beetje allergisch voor het woord visie. Dit is een plan, dit is actie, dit is dingen doen. Daar ben ik van.”

Rutte vervolgt: “In 2021 wil ik bereikt hebben dat mensen zeggen, we hadden veel zorgen maar die zijn nu afgenomen. Ik wil dat Nederland in 2021 een land is waar de rest van de wereld jaloers naar kijkt.”

De brief van Rutte bevat een reeks van dit type ik-ambities.
  • Ik wil met Nederland de volgende stap zetten.
  • Ik wil verder bouwen op de basis die we de afgelopen jaren hebben gelegd
  • Ik wil er alles aan doen om te zorgen dat we beschermen wat we hebben
  • Ik wil Nederland veilig houden
  • Ik wil dat het systeem werkt voor de mensen en niet andersom.
  • Ik wil dat Nederland gewoon een fijn en prettig land blijft om in te leven.
  • Ik wil het leven voor ons allemaal, stap voor stap, beter maken.

Over de zorgen die mensen hebben over pensioenen en spaargeld zegt Rutte: “Ik vind dat we op al die vragen zoveel mogelijk duidelijkheid moeten geven.”

Over de gezondheidszorg zegt Rutte dat iedereen recht heeft op de beste zorg. “Ik wil dat dat zo blijft.”

Over het risico van terroristische aanslagen zegt Rutte: “U mag van mij wel verwachten dat we er alles aan doen om het te voorkomen. Daarom sta ik vierkant achter al die mensen in Nederland die daar dag en nacht aan werken en dat zij ook de komende jaren genoeg mankracht en geld hebben om hun werk te doen.”

Het is pijnlijk om te concluderen, maar eigenlijk maakt het dus niet zo veel uit wat er in het verkiezingsprogramma van de VVD staat. Deze realisatie had de verkiezingscommissie op een gegeven moment waarschijnlijk ook. Als de VVD opnieuw de grootste partij wordt in maart 2017, zegt dat meer over de kiezer dan over de capaciteiten van de VVD. Is de kiezer namelijk ook niet een klein beetje naïef, leeg en blij?

Reacties

Reacties