Rutte

Surati Langenkamp (67) uit Nijmegen schreef een open brief aan Mark Rutte en Lodewijk Asscher omdat ze vindt dat de bezuinigingen van de afgelopen jaren te heftig waren. „Ik ben in 1992 in de wao terechtgekomen. Ik weet hoe het is om met heel weinig geld rond te komen. Maar zo nijpend als nu is het niet eerder geweest.”

Ze vindt dat de aow omhoog zou moeten. „Een goed basisinkomen zou het beste zijn. De huursubsidie en zorgtoeslag zie ik als lapmiddelen. Ik ben 67 jaar, het leven gaat voor mij niet meer beter worden. Ik vind dat heel confronterend.”

Boos
Met de verkiezingscampagne in aantocht vreest ze dat ze voortdurend boos wordt. „Boos omdat ik de politici op tv hoor vertellen dat het zo geweldig gaat met ons land. Ik kan er bijna niet naar kijken. Daarom heb ik besloten het van me af te schrijven.”

Reactie
Een woordvoerster van Ruttes ministerie van Algemene Zaken laat weten dat de premier alleen reageert op brieven die rechtstreeks bij hem binnen komen en niet op open brieven die via de media binnenkomen.

Keuzes
Zowel Iederin, een netwerk van chronisch zieken, als budgetbureau Nibud noemen het verhaal van Surati Langenkamp schrijnend maar niet uniek. „Er is een hele grote groep mensen die moeite heeft om rond te komen”, zegt Gabriëlla Betton-ville van NIBUD.

„Soms is het een kwestie van de juiste keuzes kunnen maken. De een koopt wel een kerstboom en spullen voor een kerstdiner, anderen besparen daar op. Maar als je geen geld hebt, zorgen die uitgaven wel dat je elders moet beknibbelen. Chronisch zieke mensen hebben wel vaker een probleem. Ze moeten kosten maken voor hun gezondheid. Dat zijn kosten die ze niet, niet uit kunnen geven.”

Veel armoede
Een woordvoerder van Iedereen bevestigt dat juist de chronisch zieken er jarenlang op achteruit zijn gegaan. „Er is veel armoede onder chronisch zieken. Juist door de stapeling van zorgkosten. „Formeel liggen veel zorgtaken bij de gemeente, maar wij snappen de boosheid richting minister-president Mark Rutte. Die is eindverantwoordelijk.”

Lees de brief van Surati Langenkamp hier.

Geachte heer Rutte, geachte heer Asscher,

Mag ik de kliekjes van uw kerstdiner?

Ik ben een heel boze witte vrouw die alleen aow heeft. Omdat ik chronisch ziek ben, heb ik geen pensioen op kunnen bouwen. In dit land betekent dat tegenwoordig dat je arm bent. Ook dit jaar staat er weer boerenkoolstamppot op mijn menu met kerst. Ook dit jaar is er voor de armen nul euro compensatie met de feestdagen.

Voorheen kregen we in december nog een extraatje. Maar in de afgelopen twee jaar hebben we dat niet meer gekregen. Wegbezuinigd. Een kerstdiner zit er niet in. Mijn dochters zitten in hetzelfde schuitje. Stevige dames die in de zorg werkten, maar weggestuurd zijn. Wegbezuinigd. Voor ons geen kerstboom, voor ons geen kerstkaarten.

Ik heb al 26 jaar een minimuminkomen! Wat betekent het om arm te zijn? Met een briefje en een pen in de hand boodschappen doen. Rekenen! Kan ik nog wc-papier kopen of moet dat wachten tot volgende week? Een nieuwe jas? Nieuwe schoenen? Dat zit er niet in, alles wat ik draag, is tweedehands.

Mijn computer is oud en onveilig. Mijn meubels zijn oud en versleten. Op vakantie ga ik niet. Even op een terrasje gaan zitten, is er niet bij. Kranten, tijdschriften, de bioscoop – te duur. Mijn kleinkinderen kan ik geen cadeautjes geven.

Mijn geld gaat op aan ziektekosten. Chronisch zieken worden gestraft. Medicijnen worden niet vergoed. Voor de tandarts moet je bijbetalen. Mijn steunzolen kosten 260 euro, maar de verzekering vergoedt maar 80 euro.
Mijn reumatoloog schrijft me zwemoefeningen in water van 37 graden voor. Ook daarvoor moet ik bijbetalen, 4,25 euro per week.
In de laatste drie maanden van het jaar doe ik het zonder fysiotherapie en looptraining. Mijn geld is op en ik ga fysiek weer achteruit.

Niets maakt zoveel kapot in ons land als de tweedeling tussen arm en rijk.
Leven zonder enig zicht op verbetering geeft stress. Het is een kwestie van overleven en blijven knokken tegen onrecht. Ik wil helemaal niet kwaad zijn!
Dus put ik kracht uit de rijke spirituele ontwikkeling die ik heb mogen ervaren. Uit het contact met lieve familie en vrienden. Uit de dingen die ik nog wel kan.
Fijne feestdagen!

Surati Langenkamp

Reacties

Reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.