DELEN
moslims

Nicolas, 26 jaar, werkt op de commerciële dienst van een computerbedrijf. Hij studeerde podiumtechnieken in Antwerpen en volgde cursussen webdesign. Hij reist graag, sport veel en doet jaarlijks festivals. Hij vindt dat immigratie een cultuur niet verrijkt.

WAT IS EEN IMMIGRANT?

“Wat mij betreft is een immigrant iemand die emigreert van zijn thuisland naar een ander land. Dat geldt voor alle nationaliteiten die hun landgrenzen oversteken om ergens anders het geluk te zoeken. Of het nu Polen, Afghanen, Turken of Italianen zijn, je moet een kat een kat noemen, simpel. Ik zie geen onderscheid tussen immigranten. Waar ik wel een verschil in zie, is met welke waarden, taal en geloof een immigrant naar hier komt. Op basis van die waarden, de taal die iemand spreekt en welk geloof iemand heeft, kan de ene immigrant gemakkelijker ergens zijn plek vinden dan een andere. Het woord ‘immigrant’ is voor mij niet negatief. Wat er toe doet, is in hoeverre iemand bereid is om zich te integreren.”

STOORZENDERS

“Elke cultuur is verschillend, maar waar ik mij aan stoor, is dat immigratie er vaak voor zorgt dat de ene cultuur zich aan de andere wil opdringen. En dat is niet nodig, lijkt me. Ik heb het dan vooral over sterk gelovige immigranten. Ze eisen extra feestdagen, onderwijs naar hun normen en gebedsplaatsen gesubsidieerd met ons belastinggeld. Aan de andere kant hebben paaseieren in de supermarkt tegenwoordig de naam “voorjaarseieren” omdat Pasen een christelijke feestdag is.”

“Mijn zus staat in het lager onderwijs op een katholieke school en ook daar wordt ze soms geconfronteerd met immigratieproblemen. Onlangs was er een kerkbezoek gepland, maar een achtjarig meisje weigerde de kerk te betreden omwille van haar geloofsovertuiging. De hele klas moest hierdoor terugkeren naar school. De samenleving waarin wij leven is gebaseerd op vrijheid en respect voor elkaar, maar dat wordt in haar gezin precies te weinig of zelfs niet meegegeven. Dit is voor mij geen integratie, verre van zelfs.”

KROKET UIT DE MUUR

“Om een ander voorbeeld te geven, mijn vader is een Nederlander die in België woont, dus ook hij is een immigrant. Eist hij hier van België dat hij een dag vrij krijgt om Koninginnedag te vieren? Wil hij automaten met kroketten in de muur omdat het daar ook zo is? Nee! Ik vind dat je als immigrant jezelf moet openstellen voor het land waarnaar je emigreert. Je moet je aanpassen aan de regels die daar gelden.”

“Ik viseer niets of niemand. Maar ook Kuifje in Congo wordt ineens racistisch gevonden, en nu moet justitie zich bezighouden met rechtszaken over een strip die bijna 100 jaar geleden geschreven is. Kuifje is ons culturele erfgoed. Ook Zwarte Piet moet verdwijnen, want deze  traditie is opeens té racistisch getint. Culturele elementen worden zomaar aan de kant geschoven. Op deze manier zie ik onze cultuur op 10 jaar tijd zeker verdwijnen.”

RECHTEN EN PLICHTEN

“Ik sta volledig achter de stelling Een burgerrecht moet verworven worden; dat is een werkwoord. Wens je deel uit te maken van een land, al dan niet vrijwillig, dan moet je je best doen om hier je steentje bij te dragen. Hiervoor zal je moeten gaan werken, in ruil krijg je respect van de samenleving. Enkel op deze manier lijkt het me eerlijk dat de overheid inspanningen doet om de integratie in goede banen te leiden en te steunen. Het moet van beide kanten komen.”

“Wanneer immigranten in België komen wonen, vind ik dat ze recht hebben op veiligheid, ondersteuning bij het zoeken van werk en een woonplaats en het leren van de taal. Volgens mij mag iemand zich pas echt Belg noemen wanneer hij onze beide landstalen voldoende beheerst, onze waarden en normen respecteert, onze wetten volgt en een bijdrage levert aan ons land. Immigranten kunnen niet bepalen hoe bijvoorbeeld ons onderwijssysteem werkt omwille van hun eigen overtuigingen. Net zoals iedere Belgische ouder is het hun plicht om hun kinderen de Westerse waarden mee te geven en hen te leren flexibel te zijn in het leven.”

VERTROEBELD BEELD

“Als ik België ooit zou moeten verlaten op zoek naar werk of veiligheid, zou ik ook mijn gastland dankbaar zijn. Ik zou mij zo snel mogelijk ten dienste willen stellen van dat land. Als ik er niet wil blijven omdat mijn waarden en normen niet overeenkomen, dan zou ik niet zomaar verwachten dat het gastland zijn wetten aanpast voor mij. Elke cultuur is immers verschillend.”

“Ik heb wel enkele buitenlandse vrienden. Zij zijn goed geïntegreerd en trots op wat ze tot nu toe al bereikt hebben. Ze zijn dankbaar dat ze hier mogelijkheden krijgen op het vlak van onderwijs en gratis lessen Nederlands om sneller werk te kunnen vinden. Ze grijpen die kansen dan ook met beide handen. Ze willen zich integreren en laten hun beeld niet vertroebelen door de gewoontes uit de cultuur van hun thuisland.”

CULTUUR ALS EXCUUS

“Je waarden en normen worden meegegeven vanuit je eigen omgeving. Zo kan je bijvoorbeeld heel open minded opgevoed worden en dan zal je volgens mij gemakkelijker emigreren. Je eigen cultuur meenemen naar je nieuwe land en je zo willen blijven gedragen, werkt helaas niet. In België heerst er op dat vlak te veel tolerantie. Daar stoor ik me aan. Respect voor cultuur wordt bijna dagelijks als excuus gebruikt, om toch maar politiek correct te handelen.”

“Tolerant zijn maakt deel uit van onze Westerse cultuur en daar ben ik zelfs fier op. Maar de laatste jaren moeten we alles maar oké vinden en als er dan iets op gezegd wordt, krijg je vaak de reactie: “dat is nu eenmaal de cultuur van die mensen.” Voor mij is dat de omgekeerde wereld. De meeste mensen in mijn omgeving delen deze mening ook. Maar wanneer er dan een discussie ontstaat met anderen, hoor ik altijd hetzelfde: we zijn in een multiculturele samenleving terechtgekomen en we moeten dit accepteren. Ik vind dat een excuus dat onmogelijk te aanvaarden valt.”

“Heeft immigratie mijn cultuur verrijkt? Ik eet ook graag chinees, of een kebab na een avondje stappen. Zonder de instroom van buitenlanders en hun cultuur had ik dit nooit leren kennen, maar dit weegt niet op tegen de nadelen. We moeten onder meer belastingen betalen om ze op te vangen, maar het allerbelangrijkste is dat onze eigen cultuur langzamerhand verdwijnt.”

 

Facebook Commentaar

Geef een reactie