sylvana

Afgelopen zondag zat ik met Sylvana Simons en advocaat Pepijn le Heux in het radioprogramma Kwesties, over de aanpak van discriminatie op het Internet. Ik had ja gezegd vanwege Sylvana en omdat ik er wel iets over te zeggen heb.

Waar Sylvana pleit voor overheidsmaatregelen en onder meer een heropvoedingscursus voor racistische en seksistische internettrollen, wijs ik liever naar onze eigen verantwoordelijkheid en ook die van media en politici.

Nu wordt er regelmatig een sukkel gepakt die zich te buiten gaat aan racistisch getier op Facebook, terwijl types als Annabel Nanninga en Ebru Umar vorstelijk betaald krijgen voor dezelfde soort oprispingen, en Lodewijk Asscher en Mark Rutte zich zelfs graag met ze laten fotograferen. Hoe leg je aan die Facebook-trollen uit dat zij gestraft worden waar Umar en Nanninga voor geëerd worden?

Lieverdje

Aanvankelijk zou ook fopwetenschapper Linda Duits in de uitzending zitten, maar die zei af vanwege mij. Ze had steen en been geklaagd over wat ik over haar heb geschreven en flink zielig gedaan, dus had de eindredactie in mijn tweets en columns zitten spitten, op zoek naar harde toon en onbetamelijke woordkeuze.

En wat krijg je dan dus? Wéér die jij-bak als het gaat over internettrollen: “Jij bent zelf geen ook geen lieverdje”, zei presentatrice Marianne van den Anker en ze begon een alinea uit één van mijn laatste columns voor te lezen, in de veronderstelling dat het om een tweet ging: ‘Godnakendekutnogantoe, het is nazi, nazi, nazi, nazi wat de klok slaat, overal, de héle tijd, alleen maar nazi’s, geobsedeerd zijn ze door nazi’s’, enzovoort.

Waarna het wéér over mij ging en dat heb ik nou áááltijd. Jan Roos en Jan Dijkgraaf mogen in interviews reclame voor zichzelf maken zonder dat een journalist erover piekert ze eraan te herinneren dat ze graag mensen bedreigen, seksueel geweld propageren, racistische grappen maken, fantaseren over het impotent beuken van rechters en kinderen bedreigen met een enorm kapmes, bij mij gaat een journalist altijd tweets voorlezen. Zelfs als Quinsy Gario wordt geïnterviewd, lezen journalisten mijn tweets voor. En daar moet Gario zich dan voor verantwoorden.

Nazi zeggen

Want ik had ‘nazi’ gezegd. Je mag geen ‘nazi’ zeggen. Zelfs niet als het om iemand gaat die graag in nazi-uniform rondloopt en I’M FUCKING WHITE AND PROUD gilt en Blut und Boden propageert, ‘nazi’ zeggen is erger. Zelfs als het om mensen gaat die moslims willen vergassen, moslims vergassen, u leest het goed, maar noem ze geen ‘nazi’ want dan balanceer je volgens Le Heux “op het randje van strafbaarheid.”

Nou ja, dat nuanceerde Le Heux toen hij zich realiseerde dat dit geen tweet, maar een stukje column betrof en over wie dat stukje onder andere ging, en Sylvana nam het ondubbelzinnig voor me op, maar dat neemt niet weg dat het vervelend is om me iedere keer te moeten verantwoorden voor mijn toon en woordkeuze, terwijl GeenStijl en Jan Roos en Ebru Umar worden bewierookt. Ebru Umar zou zelfs een lichtend voorbeeld voor alle Nederturken moeten zijn, hoorde ik een journalist eens zeggen.

Klopt, ik ben geen lieverdje. Ik ben ook geen zielig slachtoffer. Ik zeg dingen terug en hard ook. Maar dat is heel wat anders dan mensen intimideren, ze te bedreigen en te belasteren, hun werkgever te benaderen in een poging ze brodeloos te maken, hordes en hordes reaguurders te mobiliseren om iemand helemaal verrot te schelden, te vernederen, zijn kinderen te bedreigen omdat hij iets heeft gezegd wat jou onwelgevallig is. Filmpjes te maken waarin een zwarte vrouw wordt gelyncht, omdat ze een mening heeft en die toevallig eloquent naar voren kan brengen.

Etnische zuivering

Het gaat me niet om Van den Anker, ik vind haar sympathiek. Al die eindredacteuren zijn ook allemaal sympathiek. Maar ze weten altijd precies uit hun hoofd hoe vaak ik ‘godverdomme’ heb getweet en wanneer ik iemand voor ‘rat’ heb uitgescholden, wat de context was, weten ze nooit. Ben je een rat als je mensen probeert brodeloos te maken als hun mening je niet aanstaat, of niet? O wacht, u bent Nederlander, u vindt dat waarschijnlijk aan toonbeeld van keurig burgerschap.

Maar goed, mag ik ‘knaagdier’ tegen iemand zeggen die zijn portretfoto met rattenoortjes en een rattensnuit heeft getooid, of wat? Ik bedoel, hoe noem je iemand die de superioriteit van het blanke ras propageert en IN EEN NAZI-UNIFORM RONDPARADEERT? Ik bedoel ik snap het gewoon niet meer. Kan iemand het me uitleggen. Vroeger was je al een nazi als je je kinderen discipline trachtte bij te brengen, nu ben je er nog geen als je, getooid met een hakenkruis, voor etnische zuivering pleit. Wie legt het me uit?

Ik ben het niet alleen, hoor. Ik herinner me nog een Amersfoorts raadslid van Marokkaanse afkomst die de toorn van alle landelijke media en van zijn eigen partij over zich had afgeroepen omdat hij iemand op Twitter ‘botte hond’ had genoemd. Degene die hij ‘botte hond’ had genoemd, tweette onder de naam ‘Botte Hond’.

Ik bedoel echt, wat mankeert jullie, journalisten?

Turken bashen

“Je had Linda Duits racist genoemd.” Eh, Linda Duits had gezegd dat Hassnae alleen maar op de radio mocht omdat ze Marokkaan is. Over Özcan Akyol had ze iets dergelijks gezegd. Ze vindt geschiedenis niet iets voor een Arabier om te studeren. Hal-lo! Moet ik nou echt de definitie van ‘racist’ in de Dikke van Dale gaan zitten voorlezen?

De column waaruit Van den Anker een stukje voorlas, gaat over een belangrijk onderwerp: de kritiekloze manier waarop de media extreemrechtse figuren als Jan Roos op een voetstuk plaatsen (yes, ik heb Jinek gisteren gezien, ik was geschokt, de eerste keer dat een journalist Jan Roos kritisch aanpakt!), en alles wat de mannen van DENK zeggen, als aanleiding zien voor weer een rondje Turken-bashen. Laten we dáár eens over praten, en niet wéér over mijn tóón, en mijn wóórdkeuze. Die zijn netter dan die van de gemiddelde NRC-journalist.

BRON

Reacties

Reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.